RAW i JPEG formati

RAW format je sirovi neobrađeni format. Informacije koje senzor zabilježi, bilježe se na SD karticu bez bilo kakve korekcije. RAW format ne mora da znači bolju i ljepšu fotografiju, ali zbog mnogo većeg broja informacija u svojoj datoteci u RAW formatu je mnogo efikasnije raditi korekcije i obrade koje mogu da doprinesu preciznim zahtjevima fotografa. RAW format se nalazi u profesionalnim fotoaparatima, mada u posljednje vrijeme i u poluprofesionalnim aparatima, kao i u boljim smartfonima (obično u meniju Pro photo).

Zbog težine formata, u RAW formatu je brzina zapisa usporena, pa zato  nemojte u njemu da snimate sportsku fotografiju ili fotografiju u pokretu, a rafalnu fotografiju nije ni moguće snimati u RAW formatu. Također, fotografisanje u RAW formatu nije moguće kada je uključen HDR i panormski mod.

Kod JPEG formata kompresija koja se vrši na fotografiji biće u skladu  sa podešavanjima koje ste izabrali u fotoaparatu (balans bijelog, kontrast, oštrina, saturacija…) JPEG format  je mnogo lakši format od RAW-a, zauzima manje prostora, daje jako lijepu fotografiju sa većim kontrastom i oštrinom, ali je osjetljiv na korekcije koje pokušavate da radite u programima za obradu fotografije. JPEG sadrži mnogo manje informacija u svojoj datoteci od RAW formata i vrlo brzo možete od jedne obične korekcije da napravite gore od onoga što ste već snimili. Zato budite pažljivi.

dav

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s