Samsung otkriva napredak u inteligenciji, IoT i Mobile UX

Samsung Developer Conference 2018 predstavlja šta je to sljedeće za Bixby, SmartThings i kategoriju pametnih telefona

Kompanija Samsung Electronics predstavila je nove, snažne alate za razvijanje platforme za Bixby i SmartThings, kao i nova, moćna mobilna iskustva sa One Ul i Infinity Flex Display. Da bi omogućili život u kojem su svi uređaji umreženi, Samsung olakšava programerima i partnerima brzu izgradnju, pokretanje i razmjenu novih iskustava na milionima uređaja širom svijeta.

„Postigli smo značajan napredak u umjetnoj inteligenciji i internetu stvari, što će biti od ključne važnosti za viziju umreženog života“, izjavio je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor IT sektora i mobilnih komunikacija kompanije Samsung Electronics. „Napredak koji je urađen za Bixby i SmartThings otvara novo poglavlje u kojem se proizvodi i usluge treće strane mogu skalabilno integrirati na umjetnu inteligenciju i platforme interneta stvari.“

„Sklopivi zaslon postavlja temelje za novu vrstu mobilnog iskustva. Uzbuđeni smo što radimo sa programerima na ovoj novoj platformi, kako bismo mogli stvoriti novu vrijednost za naše kupce. Jedva čekamo da vidimo gdje nas tehnologija i saradnja vode.“

Izgradnja Scalable Intelligence platforme

Bixby je za početak bio praktičan način da koristite svoj glas za interakciju s vašim telefonom. Samsung ga sada razvija u inteligentnu platformu koja podržava različite proizvode i usluge u živote potrošača. Na SDC 2018, Samsung otkriva nove načine da programeri daju više konverzacijskih, ličnih i korisnih inteligentnih iskustava za potrošače.

Kako bi programerima olakšao skeniranje usluga koje koristi Bixby, Samsung je predstavio Bixby Developer Studio. Zbirka alata pruža intuitivan način za programere i partnere koji ulijevaju inteligenciju u više usluga i uređaja. Programeri će moći lako kreirati Bixby kapsule – funkcije ili usluge kreirane za Bixby – i učiniti ih lako dostupnim potrošačima na Bixby Marketplace-u. Bixby platforma će omogućiti programerima da jednostavno prilagode svoje kapsule, kako za mobilne telefone i televizore, tako i za kućanske aparate i druge proizvode širom Samsungovog ekosistema.

U sklopu proširenja Bixby usluga, Samsung će u narednim mjesecima omogućiti i komunikaciju na pet novih jezika, točnije britanski engleski, francuski, njemački, talijanski i španski.

Pružanje povezanog načina života za svakoga

Samsungova povezana živa vizija usmjerena je na otvoreni ekosistem loT-a koji ujedinjuje sve veći broj povezanih uređaja na jednoj platformi. Dostupan na više od 200 tržišta širom svijeta, SmartThings omogućuje povezano iskustvo u jednoj aplikaciji, čime je loT izvan pametne kuće, u automobilu, kancelariji i svugdje u međuvremenu.

Samsung sada za programere, čini bržim i jednostavnije spajanje uređaja i usluga na platformu SmartThings sa novim alatima u redizajniranom SmartThings Developer Workspace-u. Ovi poboljšani alati uključuju SmartThings Cloud Connector, SmartThings Device Kit i SmartThings Hub Connector. Programeri ih mogu graditi i pokrenuti na platformi, kao i lako integrirati Zigbee i Z-Wave uređaje. Osim toga, nadograđeni rad s certifikacijskim programom SmartThings (WWST) omogućuje razvojnim programerima direktan pristup stručnjacima i resursima SmartThings. WWST pomaže osigurati da uređaji i usluge budu u potpunosti optimizirani za platformu, tako da potrošači uživaju u najboljem mogućem iskustvu.

Pionirsko korisničko iskustvo i inovacije na zaslonu

Samsung uvodi novi i intuitivan dizajn pod nazivom One UI. Njegov čist i minimalan dizajn zadržava najrelevantniji sadržaj na donjoj polovini ekrana, čineći ga prirodnijim i ugodnijim za korištenje jednom rukom. Sučelje je ponovo urađeno da bi se smanjio nered i ometanje, omogućujući korisniku da se bolje fokusira i brzo pokreće svoj telefon.

Samsung nastavlja graditi na svom naslijeđu faktora koji definiše kategoriju i prikazuje inovacije koje su otvorile put za preklopni oblik pametnog telefona. Infinity Flex Display zajedno sa One Ul, pruža novu vrstu mobilnog iskustva koje korisnicima omogućuje da rade stvari koje nisu mogli uraditi sa običnim pametnim telefonom. Korisnici sada imaju najbolje od oba svijeta – kompaktni pametni telefon koji se rasklapa kako bi otkrio veći ekran za gledanje sadržaja. Iskustvo aplikacije neprimjetno prelazi s manjeg na veći zaslon dok se uređaj rasklapa. Osim toga, korisnici mogu pretraživati, gledati, povezati i obavljati više zadataka istovremeno koristeći tri aktivne aplikacije na većem zaslonu.

Budući da je Infinity Flex Display aplikacija za sljedeće generacije, Samsung poziva razvojne programere da učestvuju na tom putovanju od samog početka. U saradnji s Google-om i Android zajednicom, Samsung će maksimalno povećati potencijal ovog novog faktora oblika za stvaranje optimiziranog sklopivog korisničkog iskustva.