Eksterni monitori za DSLR fotoaparate

Posljednjih godina mnogo produkcija i nezavisnih snimatelja koristi fotoaparate za snimanje vrhunskih video zapisa. Fotoaparati imaju mnoge prednosti nad video kamerama, ali naravno i mane. Jedna od njih je mali ekran/monitor. Kod nekih fotoaparata ekrani su fiksni, pa još više otežavaju rad snimatelju, pogotovo ako snima iz različitih rakursa ili ako koristi gimbal (ručku za stabilizaciju). Idealno rješenje za prevazilaženje ovog problema su eksterni monitori.

Cijene eksternih monitora se krecu od 100 – 1000 dolara (170 – 1700 KM). Neki od njih nisu samo monitori nego su i eksterni hard diskovi na koje možete snimati putem HDMI kabla  video od 10 bit, 4:2:2 sa kodecima Apple ProRers i Avid DNxHR. Takve uređaje proizvode Atomos i Blackmagic, ali su dosta skupi i u suštini koriste ih prije svega profesionalci koji moraju da snimajui u tim formatima i kodecima.

F6

Kao što smo rekli, cijene eksternih monitora variraju, kao i njihove specifikacije. Neki su veći, neki manji (od 4.5“ do 7“ ). Neki imaju ulaz za slušalice. Rezolucije ekrana su različite – 1024×600; 1280×800; 1920×1200; 1920×1080. Jako je važno da procijenite kolika rezolucija ekrana vam je potrebna, da li želite ili morate da  snimate u 4K, da li monitor ima HDMI 4K piključak. Oni malo kvalitetniji posjeduju napredne funkcije kao što su : Peaking filter, Histogram, Anamorphic mod i 8-bitnu dubinu boja,  integrisane audio funkcije koje pokazaju nivo zvuka tokom snimanja čime se lakše prate i koriguju eventualne greške pri snimanju zvuka. Pogledajte prilikom kupovine koje baterije idu uz monitor, da li morate kupiti bateriju i punjač. Raspitajte se da li prilikom švenkanja slika kasni na eksternom monitoru, što nekada zna biti jako iritantno. Skoro svi novi fotoaparati su kompatibilni sa novom generacijom monitora, ali nije zgoreg da se kod proizvođača, na nekom forumu ili youtube kanalu raspitate o modelu.

f

Kina u posljednje vrijeme proizvodi dosta eksternih DSLR monitora. Feelworld je jedna od marki koja proizvodi cijenom povoljne monitore, a koji svojim tehničkim specifikacijama zadovoljavaju korektan profesionalni rad snimatelja. Isprobali  smo dva modela (F6 i F570). Testirali smo ih sa Panasonic Lumix GH5 fotoaparatom i bili smo zadovoljni rezultatima. Oba modela su ispunila očekivanja. Napomena –  F6 se iporučuje sa HDMI kablom koji nije kompatibilan sa GH5  fotoaparatatom. Oba modela dolaze bez baterije i punjača. Vjerovatno  postoji opcija da se naruči zajedno sa baterijom i punjačem. Detaljnje specifikacije za ova dva modela možete pogledati ovdje:

FeelWorld F6

FeelWorld F570

F6 košta  cca 150 dolara ili cca 230 KM, a F570 cca 180 dolara ili 340 KM

Ovo su cijene ako naručujete putem interneta (Amazon,eBay, BHvideo ili Alibaba)