Sony predstavio Xperiju 1 III Xperiju 5 III

Kompanija Sony je predstavila dva nova smartphonea, a to su Xperia 1 III i Xperia 5 III.

Oba uređaja su dio Sonyjeve najnovije kampanje ćiji je cilj redefinisanje Xperia brenda i približavanje njegovim sjajnim Alpha digitalnim fotoaparatima. Zbog toga je u slučaju oba modela sistem kamere u fokusu, a iz Sonyja ističu da se radi o “prvim mobitelima na svijetu s varijabilnim telephoto sočivima uparenim s Dual HD senzorom” te poboljšanjima već brzog i preciznog sistema autofokusiranja.

Oba uređaja imaju specifikacije koje su specifične za najbolje mobitele s Androidom, tri stražnje kamere, Qualcommov Snapdragon 888 procesor i podršku 5G mreže.

Mobiteli su zadržali Xperijin dizajnerski jezik koji je Sony uveo s prvom Xperijom 1, visoki su i uski, crni su i zaobljeni u svim uglovima. Mnogi će se složiti da izgledaju odlično, a koliko će koštati, zasad nije poznato.

Xperija 1 III ima 4K OLED ekran frekvencije osvježavanja od 120Hz, dva zvučnika koji su za 40 posto glasniji nego ranije i koji podržavaju Sonyjev 360 Reality Audio format.

Sony je omogućio i specijalni mod za USB-C port koji omogućava korištenje specijalnog kabla za prijenos video signala HD rezolucije sa SLR fotoaparata tako da se mobitel može koristiti kao monitor, baš kao šta je slučaj s Xperijom Pro i HDMI kablom. To bi mogla biti zanimljiva opcija za live streaming.

Mobiteli će se prodavati u dual-SIM i SIM+microSD verzijama. Oba imaju utor za slušalice te dugme za okidač kamere.

Nove uređaje napaja baterija od 4.500 mAh s podrškom bežičnog punjenja. Kada je uključen na punjač tokom igranja igrica, mobiteli mogu preusmjeravati toplotu od baterije. Oba modela dolaze s Androidom 11.

Oni koji se odluče za Xperiju 5 III, dobit će veoma sličan set specifikacija s nekoliko izuzetaka. Xperija 1 III ima veći 6,5-inčni ekran formata 21:9, dok Xperija 5 III koristi manji 6,1-inčni ekran formata 21:9 i 1080p rezolucije u odnosu na 4K rezoluciju većeg modela. Ipak, tu je podrška za varijabilna sočiva periskopskog stila.

Sony se odlučio za tri stražnje kamere od kojih glavna i telephoto imaju optičku stabilizaciju slike, dok Xperija 1 II ima i ToF senzor.

Kompanija je unaprijedila performanse kamera u uvjetima niskog osvjetljenja, ali je glavni naglasak na autofokusiranju i brzini fotografisanja.

Sony je integrisao svoju profesionalnu aplikaciju za kameru s glavnom aplikacijom, postoji osnovni mod, ali je sada mnogo lakše izabrati profesionalni mod namijenjen korisnicima Sonyjevih fotoaparata. Interfejs je veoma sličan.

Izvor: Klix