Novi Atomos Ninja proizvodi – Ninja V + i Atomos Ninja Stream

Atomos održava popularnu Ninja V porodicu sa dva nova proizvoda, Atomos Ninja V + i Atomos Ninja Stream. Ninja V + će podržavati snimanje do 8K 30p i 4K 120p u Apple ProRes RAW-u preko HDMI-a i SDI-a. Ninja Stream je sjajan monitor i snimač na daljinu.

Popularni Atomos Ninja V 5-inčni HDMI monitor je izuzetno dobar snimač s mogućnošću snimanja ProRes i DNx, a uparen sa AtomX SDI modulom mogli ste snimati sa više kamera. Za uređaj koji je predstavljen 2018. godine, Ninja V i dalje ostaje bez konkurencije. Atomos je stalno objavljivao ažuriranja firmvera s podrškom za sve najnovije fotoaparate i to ga čini njihovim najpopularnijim proizvodom.

Atomos Ninja V + – 8K i HFR spreman

Ninja V + nadovezuje se na svoj prethodni model i nudi sve karakteristike originalnog Ninja V-a, uz sve to još i snimanja 8K do 30p i 4K do 120p. Ova mogućnost, u kombinaciji sa bliskim partnerstvom sa proizvođačima fotoaparata, daje velike mogućnosti za relativno pristupačnu cijenu. Novi profesionalni fotoaparati sve češće mogu da snimaju do 8K 30p video putem HDMI-a ili 4K 120p kao što je recimo Z CAM E2 i E2-M4 (Micro Four Thirds ) kamera.

Monitor fizički ostaje isti kao stari. HDR monitor od 5 ″ 1000nita sa 10 stopa okružen sivim Bezel okvirom. Osim nove boje okvira, za sad nam se čini da se uređaj ne razlikuje od originalne Ninje V. Ninja V + takođe zadržava kompatibilnost sa Atomos-ovim modulima za proširenje poput AtomX SDI i AtomX SYNC.

H.265 snimanje

Atomos Ninja V + također uvodi H.265 snimanje u 10-bitnim 4: 2: 2, osim već postojećih ProRes, ProRes RAW i DNx. Od maja 2021. H.265 snimanje će takođe biti moguće i na starom modelu Ninja V, ali uz kupovinu licence od 99 USD. Ovo će omogućiti svim korisnicima. Ninja V će i ubuduće primati ažuriranja za kamere i dodatne funkcije putem AtomX modula. Veoma opsežnu kompatibilnost fotoaparata možete vidjeti na web lokaciji Atomos Compatibility.

Ninja V + Pro komplet Atomos Ninja V + će biti dostupan i sa Pro Kit koji uključuje snimač monitora Ninja V +, H.265, ProRes RAW i DNx licence i AtomX SDI modul, koji omogućava ProRes RAW snimanje iz SDI izvora, kao što je Sony FX6 i FX9 (sa Sony XDCA-FX9 modulom za proširenje koji je pričvršćen na kameru)

Atomos Ninja Stream

Druga nova hardverska najava iz Atomosa je Ninja Stream. Ninja Stream je posebno dizajniran da Nudi simultano snimanje i ProRes i H.264 /5 sa proxy zajedničkim imenima datoteka i vremenskim kodom (timecode), dok istovremeno šalje video feedove drugim Atomos Ninja rekorderima, pametnim uređajima ili mrežnim platformama. Ninja Stream je 5 ″ 4K60p HDR monitor / snimač sa Wi-Fi, Ethernet-om i USB-C-om za jednostavnu povezivost i streaming sa ostalim uređajima i ljudima širom svijeta, bez korištenja za računarom.

Atomos Ninja V + koštat će 1499 američkih dolara, a Pro Kit (koji uključuje Ninja V +, licence i AtomX SDI) koštaće 1699 američkih dolara.