Samsung predstavio senzor za kamere mobitela od čak 200 megapiksela

Samsung je predstavio prvi senzor namijenjen ugradnji u mobitele koji donosi rezoluciju od čak 200 megapiksela. Prvi je to senzor s tehnologijom pakiranja piksela ChameleonCell koja kombinuje jako malene piksele, veličine tek 0,64 µm, u matrice 2×2 ili 4×4 ili ih može koristiti pojedinačno, u ovisnosti o potrebama. Ovaj senzor svih 200 megapiksela smješta u kompaktnu formu, pogodnu za ugradnju u moderne mobilne uređaje, a Samsung ističe i da nudi do sada neviđenu oštrinu snimanja fotografija i videa.

ISOCELL HP1

Senzor ISOCELL HP1, zahvaljujući spomenutoj tehnologiji ChameleonCell, može poslužiti kao senzor različitih rezolucija. Tako se, primjerice, kombinovanjem po 16 piksela u matrice 4×4 efektivno dobiva 12,5-megapikselni senzor s pojedinim pikselom širine i visine 2,56 µm. No, s obzirom na to da je sačinjen od većeg broja malenih piksela, ovakav senzor u stanju je primiti više svjetla i osjetljiviji je, što znači da u tamnim uvjetima snimanja nudi bolje rezultate.

S druge strane, kada je vanjske rasvjete dovoljno, senzor se koristi u punom kapacitetu, pa svaki od 200 milijona piksela radi pojedinačno snimajući izuzetno oštre fotografije.

Detaljnije o rasporedu piksela
Detaljnije o rasporedu piksela

Kad je riječ o video zapisima, ISOCELL HP1 je sposoban snimati video rezolucije 8K pri 30 fps. U tom se slučaju susjedni pikseli na njemu kombinuju tako da daju matricu od 50 megapiksela (8192 x 6144), čime se snima 8K video (7680 x 4320) bez potrebe za ikakvim smanjivanjem rezolucije.

ISOCELL GN5

Povrh 200-megapikselnoga, Samsung je istodobno predstavio još jedan inovativan senzor za mobitele. Njegov naziv je ISOCELL GN5, i prvi je senzor s veličinom piksela 1 µm koji donosi tehnologiju Dual Pixel Pro. Ona omogućava dodatne mogućnosti višesmjernog automatskog fokusiranja slike direktno na senzoru. Cijela njegova površna prekrivena je fotodiodama, na način da su iznad svakog piksela smještene po dvije – omogućavajući brzo automatsko fokusiranje slike, bez obzira snima li se ona u dobro ili slabo osvijetljenim uslovima.

Autofokus na senzoru ISOCELL GN5

Izvor: Bug.hr