ŠTA JE PLAVI SAT

FOTOGRAFISANJE TOKOM PLAVOG SATA

Termin plavi sat, izveden od fraze „La hora azul“ na španskom ili „L'Heure Bleue“ na francuskom, predstavlja period neposredno pre izlaska ili posle zalaska sunca. Plavi sat je najčešće poznat po svojim romantičnim konotacijama i neverovatnom vizuelnom kvalitetu koji unosi u dramatične scene u filmovima i fotografiji.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

ŠTA JE TO PLAVI SAT

To je trenutak kada je nebo pretežno tamno plave boje i svetlo je dovoljno meko da naglasi većinu tamnih područja scene, pa nema potrebe da koristite dodatne izvore svjetla. Ta pojava nastaje zbog Rejlijevog rasejanja, koje predstavlja rasejanje svjetlosti na česticama manjim od talasne dužine vidljivog svjetla, procesa koji čini nebo plavim.

Kada sunce dostigne šest stepeni ispod horizonta, ono više ne osvjetljava tlo direktno već osvjetljava gornje slojeve atmosfere. To se zove civilni sumrak. U tom periodu, crveno svjetlo, koje ima veću talasnu dužinu od plavog svjetla, prolazi kroz atmosferu u svemir, dok se plavo svetlo rasipa.

Ujutru se plavi sat javlja neposredno prije zlatnog sata, na početku civilnog sumraka, što je otprilike 30 minuta prije izlaska sunca. Uveče se plavi sat javlja na kraju civilnog sumraka, neposredno posle zlatnog sata i počinje otprilike 10 do 15 minuta poslije zalaska sunca.

 Sasha Lopyrev from Pexels

POPULARNI OBJEKTI KOJE MOŽETE SNIMITI

Fotografija u vrijeme plavog sata žanr je koji je lako svladati jer obično ne morate brinuti zbog grubog osvjetljenja ili sjena na snimkama. Krajolici, gradski krajolici i portreti fotografski su žanrovi koji dobro funkcionišu u plavom satu jer blago zamračeno svjetlo može stvoriti eteričan ugođaj u vašim scenama.

VODIČ ZA FOTOGRAFISANJE TOKOM PLAVOG SATA

Ako je fotografisanje u plavom satu za vas novost, evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći da počnete:

• Budući da plavi sat ovisi o zemljopisnoj lokaciji, ne zaboravite provjeriti vrijeme lokalnog svitanja i sutona.
• Planirajte unaprijed i uranite na lokaciju. Trebali biste si dati dovoljno vremena za postavljanje opreme.
• Postavite fotoaparat na stativ radi stabilnosti i postavite kompoziciju slike s nebom kao pozadinom.
• Neka ISO bude što niži da biste smanjili zrnatost i šum na slici.
• Tijekom plavog sata trebali biste koristiti manju brzinu okidača da bi slike bile pravilno eksponirane. Snimajte s prioritetom okidača ili ručno jer vam ti načini rada omogućuju ručni odabir brzine okidača.
• Kako bi slika bila oštra, koristite daljinski upravljač ili uključite samookidač fotoaparata. Pritiskanje gumba za otpuštanje okidača ponekad može izazvati neželjeno podrhtavanje fotoaparata, što rezultira mutnom snimkom.
• Snimite pokoju testnu fotografiju i uvijek provjerite histogram da biste bili sigurni da nema preeksponiranih svjetlijih elemenata ili nepotrebnih sjena.

Ako za snimanje koristite D-SLR, pokušajte eksperimentisati s fotografijom visokog dinamičkog raspona (HDR). HDR slika sastoji se od niza fotografija snimljenih pri različitim razinama ekspozicije, a u naknadnoj se obradi spajaju u jednu. Neki Nikonovi D-SLR-ovi imaju ugrađenu značajku HDR-a u okviru koje se višestruke ekspozicije scene bilježe i kombinuju na samom fotoaparatu kako bi stvorile HDR fotografiju.

Izvor Nikon